Wednesday, 18 April 2012

Dental Floss

Hi there,

Khamis minggu lepas, tetiba je saya rasa sakit gigi..So, saya gi cek di Klinik Pergigian Kangar (tempat yang paling nak elak)..

Jumpa Dr.Yeoh, dia cek, ketuk-ketuk sikit gigi nak detect gigi yang sakit tu..pastu dia report macam-macam la kt nurse untuk direkod dalam kad hijau. Dalam hati, dok pikir, sakit 1 tempat jek, tapi macam-macam hal lak kat gigi lain..siap la tahan sakit camni..alih-alih, Dr.Yeoh repair kt 1 gigi tu jek..ler..

Dr.Yeoh clean kan gigi guna alat yang buat gigi rasa sensitif sangat2 tapi kena tahan je la..Lepas tu, dia advice suh pakai floss tiap2 hari..sebab makanan yang lekat kt celah gigi tu, xleh dibersihkan dengan hanya memberus gigi..nanti lama2 akan jadi karies gigi..dan paling ditakuti klau gigi tu berlubang di bawah..klau dah berlubang di bawah, terpaksa la cabut..tu je 1 caranye..nak wat rawatan akar pon dah xleh..huhu..

Jadi, lepas kuar dari klinik tu, terus gi farmasi Khoo, beli benang floss sebab Dr.Yeoh guna benang untuk kuarkan sisa makanan dari celah gigi tu..1 kotak dalam RM5 je..

dental floss-benang

video
cara wat floss guna benang..


Cam susah je kan guna benang?? masa beli tu, xtau pon ada dental floss jenis stick/pick..lepas tengok kt youtube baru tau..haha..So, gi farmasi Khoo, beli lak yang jenis stick lak..senang sikit nak guna, especially kat gigi dalam (geraham)..

dental floss-pick

video
cara guna dental floss (pick)

Dr.Yeoh pesan, suh wat setiap hari..at least once a day, sebelum menggosok gigi..idak, klau sakit lagi, kena wat x-ray dan cabut gigi yang rosak tu klau gigi tu berlubang di dalam..huhu..nauzubillah..sayang gigi..

SELAMAT BERFLOSS !!

Sunday, 15 April 2012

Plate Number

Hello,

Lepas tukar sport rim, saya tukar plate number lak..plate lama dah bengkok dah..hehe..alasan lagik...

Kali ni, saya gi kedai Lautan Atlantik di Kangar..ni kali ke-2 tukar plate number di kedai tu..tapi untuk kereta berlainan la..kiranya puas hati la ngan service kt kedai ni..selain plate number, kedai ni ambik tempahan untuk print business kad, banner, bunting, poster dan macam-macam lagi..

Lautan Atlantik

Ada banyak pilihan jenis number untuk plate number...sampai pening dibuatnya..ye la, benda ni jarang-jarang tukar kan..so sekali tukar, mesti pilih yang terbaek punya...idak nyesal nanti..haha..

Tapi dalam memilih tu, jangan sampai tersalah pilih ok..idak kena kuar bajet lebih la untuk bayar saman..make sure plate yang korang tempah tu, diluluskan JPJ..

contoh plate kereta + harga
contoh plate motor + harga
Harga tu termasuk ngan upah pasang..masa diambil dalam 30 minit jek..klau nak tempah online pon bleh..klik je sini Plate King.

Jadi, kos tukar plate number termasuk frame :

Plate number = RM90.00
Frame = RM15.00 x 2 (optional)
(-) Diskaun lepas kawtim = RM5.00
Jumlah Perlu Bayar = RM115.00

my choice : 121-C

Sport Rim

Hye..

Rabu lepas sy gi tukar sport rim kereta..sport rim lama dah bengkok sebab terjun lopak..dah pi ketuk balik rim lama tu, tapi still keluar angin gak..hoho..alasan je nak tukar rim kan? hehe

Sport rim 14" lama

So, dengan pertolongan abang sulung yang survey kedai rim murah2, maka kami pon pi la 2 kedai di area Kangar..untuk compare harga..

Lepas compare harga, dapat la kedai yang lebih murah untuk rim yang sama..so, saya gi kedai Soon di Seriab..

macam-macam ada

close up


sesi trial n error


Kos untuk tukar rim secara trade in :

Rim baru                          = RM650.00
(-) trade in                       = RM300.00
Jumlah perlu dibayar = RM350.00

Ok tak price tu? First time shopping rim nih..

tadaa...ni la rupa sport rim baru tu..