Salmon fish curry |
Bahan untuk dikisar:
Rempah biji (Coriander seeds)
Cili kering
Bawang putih
Bawang merah
Kunyit hidup/serbuk
(*bawang merah lebih sikit dari bawang putih)
lain-lain:
Minyak masak untuk menumis
Rempah kari ikan (optional sebab dah ada Rempah biji)
Daun kari
Asam Jawa (atau Asam keping)
Santan
Bendi
Ikan
Buah tomato
Garam
Gula (sedikit saje, menggantikan serbuk perasa)
Air
Cara-cara:
1. Kisar bahan-bahan.
2. Panaskan minyak dalam periuk.
3. Masukkan bahan yang telah dikisar.
4. Tumis bersama daun kari dan rempah kari.
5. Masukkan santan, bendi dan asam jawa/asam keping. Tambahkan air kalau terlalu pekat.
6. Kemudian, masukkan ikan dan buah tomato yang telah dibelah.
7. Perasakan dengan sedikit gula, dan garam secukupnya.
First time guna periuk Casa Domani ni...huhu..
Selamat mencuba!!!
No comments:
Post a Comment