Laksa Utara
Bahan-bahan Kuah Laksa:
Cili Kering - dikisar
Bawang Besar - dikisar
Belacan - dikisar
Ikan Kembong - direbus dengan asam keping
Ikan Selayang - direbus dengan asam keping
Daun Kesum
Bunga Kantan
Asam Keping
Air
Garam secukup rasa
Ulam-ulaman:
Daun Selom - dihiris
Bawang Besar - dihiris
Timun - dihiris
Cili Padi - dihiris
Limau Nipis - diperah
Telur - direbus
Laksa/Bihun - direbus
Cara-cara:
1. Masukkan bahan yang telah dikisar, ke dalam periuk. Rebus untuk seketika.
2. Kisar isi ikan kembong dan ikan selayang yang telah direbus. Tapis isi ikan yang telah dikisar tadi ke dalam periuk yang sedang mendidih.
3. Masukkan bunga kantan, asam keping, air dan garam secukup rasa. Didihkan untuk seketika.
4. Masukkan laksa yang telah direbus, ulam dan kuah ke dalam mangkuk untuk dihidangkan.
No comments:
Post a Comment