Wednesday, 29 March 2017

Resipi: Pajeri Nenas

29/3/2017, 1 Rejab 1438H

Pajeri Nenas

Bahan-bahan:

1 bungkus kecil Rempah Daging
1 biji Nenas (Terung/Buah Labu)
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Kulit Kayu Manis
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kerisik
Santan
Garam
Gula
Air
Minyak untuk menumis

Cara-cara:
  1. Tumis Bawang Putih, Bawang Merah, Halia, Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang dan Bunga Cengkih.
  2. Masukkan Rempah Daging dan Air. Didihkan sehingga garing.
  3. Masukkan Nenas dan gaul rata dengan Garam dan Gula sehingga Nenas mengecut.
  4. Masukkan Santan sehingga mendidih.
  5. Masukkan Kerisik. Biarkan sehingga agak kering dan berkuah.
Sumber: Ibu sendiri.

No comments:

Post a Comment