29/3/2017, 1 Rejab 1438H
Pajeri Nenas
Bahan-bahan:
1 bungkus kecil Rempah Daging
1 biji Nenas (Terung/Buah Labu)
Bawang Putih
Bawang Merah
Halia
Kulit Kayu Manis
Bunga Lawang
Bunga Cengkih
Kerisik
Santan
Garam
Gula
Air
Minyak untuk menumis
Cara-cara:
- Tumis Bawang Putih, Bawang Merah, Halia, Kulit Kayu Manis, Bunga Lawang dan Bunga Cengkih.
- Masukkan Rempah Daging dan Air. Didihkan sehingga garing.
- Masukkan Nenas dan gaul rata dengan Garam dan Gula sehingga Nenas mengecut.
- Masukkan Santan sehingga mendidih.
- Masukkan Kerisik. Biarkan sehingga agak kering dan berkuah.
Sumber: Ibu sendiri.
No comments:
Post a Comment