29/3/2017, 1 Rejab 1438H
Rendang Kerang
Bahan-bahan:
1kg Isi Kerang
Cabai Kering - dikisar
Halia – dikisar
Lengkuas - dikisar
Bawang Putih - dikisar
Bawang Merah – dikisar
Jintan Manis - dikisar
Biji Ketumbar - dikisar
4 batang Serai – diketuk
Santan
Kerisik
Garam
Gula
Minyak untuk menumis
Bahan-bahan:
- Kisar Cabai Kering, Halia, Lengkuas, Bawang Putih, Bawang Merah, Jintan Manis dan Biji Ketumbar. Tumis bahan kisaran dengan sedikit minyak.
- Masukkan Isi Kerang dan Serai.
- Masukkan Santan dan didihkan.
- Masukkan Kerisik dan biarkan sehingga kuah sedikit kering.
- Perasakan dengan Garam dan Gula secukupnya.
- Hidangkan bersama Nasi Impit atau sebagai lauk bersama Nasi Putih.
Sumber: Ibu sendiri.
No comments:
Post a Comment