Wednesday, 29 March 2017

Resipi: Rendang Kerang

29/3/2017, 1 Rejab 1438H

Rendang Kerang

Bahan-bahan:

1kg Isi Kerang
Cabai Kering - dikisar
Halia – dikisar
Lengkuas - dikisar
Bawang Putih - dikisar
Bawang Merah – dikisar
Jintan Manis - dikisar
Biji Ketumbar - dikisar
4 batang Serai – diketuk
Santan
Kerisik
Garam
Gula
Minyak untuk menumis

Bahan-bahan:
  1. Kisar Cabai Kering, Halia, Lengkuas, Bawang Putih, Bawang Merah, Jintan Manis dan Biji Ketumbar. Tumis bahan kisaran dengan sedikit minyak.
  2. Masukkan Isi Kerang dan Serai.
  3. Masukkan Santan dan didihkan.
  4. Masukkan Kerisik dan biarkan sehingga kuah sedikit kering.
  5. Perasakan dengan Garam dan Gula secukupnya.
  6. Hidangkan bersama Nasi Impit atau sebagai lauk bersama Nasi Putih.

Sumber: Ibu sendiri.

No comments:

Post a Comment