Monday, 11 April 2016

Plum vs Pelam

11 April 2016

Plum vs Pelam

Bunyi sebutannya sama, tapi rupa dan rasa yang sangat berbeza ;)

Antara plum dan pelam harum manis, mana satu pilihan anda??

Sekitar bulan April ke Jun, Perlis dan orang Perlis akan glamer..haha..

Pelam/mangga harum manis, only in Perlis (support produk tempatan)



Sunday, 10 April 2016

MRSM Beseri 'Sirih Pulang Ke Gagang (SPKG)' 2016


9 & 10 April 2016

Selepas 2 tahun tak join SPKG di MRSM Beseri, akhirnya tahun ni berpeluang join annual event nih. Ahli-ahli tetap alumni yang setia bersama Anseri tetap ada, namun ada juga muka2 baru & adik2 baru.

Seronok dapat jumpa semula dgn cikgu2 MRSM yang banyak berjasa. Batch 16 (SPM 2001) berada pada zaman kegemilangan, ranking SPM top 5  :)

Presiden ANSERI (bro Aznam b3), Pengetua MRSM Beseri (Cikgu Salim), orang kuat alumni (OD b13)

ANSERI yang hadir

selfie





with OD & Dr. Hidayat b23 yang baru blk dari Mesir

Sijil penyertaan..yeayy..

Harap-harap kengkawan lain, yang sama batch ke lain batch ke, dpt join la untuk event yang seterusnya..kita tambah network lagi :)





ETS trip KL to Arau

8 April 2016

Kali kedua aku amik ETS balik ke Arau untuk attend gathering 'Sirih Pulang Ke Gagang (SPKG) 2016' di MRSM Beseri. Annual event alumni MRSM Beseri dengan tujuan giving back to society.

On the way ke Perlis dari KL Sentral, ada seorang uncle cina duduk sebelah. Masa awal perjalanan sempat la borak2 ckit, tanya nak ke mana, etc. Then dia tido, aku baca buku.

Bila dia bangun, dia ke toilet & cafe.. balik je dari cafe, dia bwk something dlm pek keluaran Detpak "Nah, untuk you". Buka2, ada hot milo & sandwich sardine...terharu.... :D

Hot milo & sandwich sardine
Detpak

Detpak adalah salah satu anak syarikat Detmold, Australia mari, specifically Adelaide mali maa.. Yang rasa cam agak special ckit psl Detpak ni adalah sebab kilangnya & HQ memang di Adelaide :)
Keduanya, sebab ada kawan local yang keje engineer kat ctu. Masa mula kenal, dia cite dia pnah dihantar bertugas di Dubai, so dia tau serba sedikit psl muslim cultures. 
Disebabkan dia ada darah keturunan Germany belah mak, jadi dia lahir sbg kristian lutheran. Tapi tak praktis kristian rasanya, sebab masa tu pon tinggal sebumbung dgn gf sampai 4 tahun sudah. Jarang2 sekali kontek/chat dgn dia. Lepas berbulan2, bila terigt baru msg tny khabar, skali dia ckp dh broke up dgn gf yg 4 tahun tu. Alasannya, "I didn't love her, like the way she loved me"..hadoi,, 
But then, dia bgtau dia dalam proses perkenalan dgn sorang perempuan kt ofis dia, lesbian yg ada anak dari bank sperma. Hmm, interesting... Dia bagitau, dalam ajaran agama dia, LGBT memang tak boleh dan dikira berdosa. Tapi dia bedal gak la, dah suka (cepat je rebound).. Bagi aku, this is something good to do. At least, dia boleh main peranan sebagai bapa kepada anak kandung lesbian tu & boleh ubah minat dan sexuality lesbian tersebut, kepada normal. Obviously, sexuality is a choice...especially perempuan, sebab hati lembut kot. Boleh je diubah klau bersungguh-sungguh kan? Harap hubungan diorang kekal la. 

Berbalik kepada uncle tadi. Kitorg mula rancak bersembang. Dari Malaysia, sampai ke Brunei, sampai ke Qatar, Abu Dhabi bagai..banyak pesanan berguna dan kisah pengalaman yang uncle tu citekan. Masa tanya pasal keje, malu2 dia nak bagitau, lasty dia kuarkan name card nih ha..

Doktor rupanya...

Antara pesanan yang diberikan:
1. Hati-hati dengan orang yang baru dikenali, sebab mungkin ada yang berniat buruk macam pinjam duit tak bayar. 
2. Kejar cita-cita, buat duit banyak, gi keje oversea ke.
3. Etika keja doktor swasta. Macam mana ada sesetengah doktor/hospital swasta yang buat duit dengan tipu patient yang naif, especially yang ada insurans cover. So that, diorg bleh charge fees banyak2.. Wallahualam..
4. Jaga kesihatan & pemakanan, buat exercise gradually.
5. Klau jumpa lelaki baik, kawen cepat2..
dan lain-lain lagi...

Alhamdulillah, he's a very nice person. Then kitorang exchange number...

Menu dalam ETS


Di atas adalah senarai menu yang dijual kt kafetaria dalam ETS. Harga up ckit la dari kedai kt luar, tapi ok la utk alas perut. Antara kemudahan lain, ada tandas di setiap koc & surau. Movie play pon ada, tapi biasanya Harry Potter je sebab bersambung2. Kalau nasib tak baik, kartun Mr.Bean je..haha..

So bagi yang travel sorang, klau nak mengelakkan keboringan melampau, buat la sesuatu, baca buku ke, dengar lagu ke, tengok movie sendri kt lappy ke..tapi make sure ada bateri yang mencukupi la, sebab xde nampak plak plug untuk mengecas. Mungkin ada di tempat2 yang tersembunyi. 
ETS amat laju & punctual. So, make sure ada kat stesen, dalam 30 minit awal sebelum waktu perjalanan yang tertulis dalam tiket.
Tiket boleh dibeli secara online: KTMB E-Ticket 


Monday, 4 April 2016


Tanggal 9 Februari 2016, aku meninggalkan bumi Kangaroo, Australia untuk kembali menyambung tugas dan meneruskan hidup di Malaysia. Dalam penerbangan Malaysia Airlines (MAS), berkali-kali aku katakan dalam hati, 'aku tak ingin kembara lagi' ....

Namun, setelah sampai di KLIA, aku disambut oleh ex-classmate form 3 aku, Natrah Mohd Emran. Beliau menyambut kepulangan aku dengan sebuah buku nukilan Mufti Perlis, Dr. Mohd Asri Bin Zainal Abidin (MAZA), antara ilmuan agama yang aku kagumi. Terima kasih sahabat, untuk pemberian yang tak terhingga ini, sehingga mengubah fikiran aku selepas mengkhatam buku ini dalam masa seminggu. 

Amat hebat tulisan beliau, penuh spiritual, motivasi, sejarah tamadun Islam dan Barat. Melalui bacaan ini juga, aku dapati terdapat hadis mengenai bangsa Eropah, iaitu 5 karakter baik bangsa Eropah yang telah diberitahu oleh Nabi Muhammad saw, Mereka Paling Mencegah Kezaliman Raja

Untuk sinopsis buku ini, boleh melawat laman web Dr.Maza sendiri : Daku Ingin Mengembara Lagi…

Lalu, membuatkan aku tertanya, apakah bangsa teman-teman Australianku? satu persatu jawapan yang diberikan adalah tidak jelas, malah mereka sendiri tidak dapat mengenalpasti bangsa dan budaya sendiri. Jadi, aku anggap, mereka juga adalah bangsa Eropah yang lahir dan membesar di Australia. Budaya Eropah dibawa ke seluruh Australia. Nama-nama jalan dan suburb yang wujud di Eropah terutamanya England, juga dapat dilihat di Australia seperti Campbeltown, St Peters, Hyde Park, etc. Mungkin membuatkan mereka, "feels like home" katanya :)

Ke manakah destinasi selepas ni?? Mungkinkah Mesir, Oman, Europe, Spain....wallahualam..

Friday, 29 January 2016

Malaysian Chicken Curry

29/1/2016

Meg Paech invited me to show her how to cook Malaysian chicken curry. I bring all the ingredients to her lovely home. These are the ingredients:

The ingredients

Serves : 4-6 person
Cook time: 20-30 minutes

Ingredients:
2 tablespoons, cooking oil
1 onion, peeled and thinly sliced
5 garlic cloves, peeled and thinly sliced
1.5" ginger, peeled and thinly sliced
4 tablespoons, meat curry powder
6 curry leaves
5 cloves
1 stick, cinnamon
2 star anise
3 cups water
1 dried tamarind (assam)
3 carrots, peeled and chopped into thin slices
4 potatoes, peeled and cut into half
1kg, chicken
1 tin, coconut milk (or 3/4 cup milk)
Salt to taste

Method:
1. Add the oil into a sauce pan and heat it up until hot.
2. Add the onions, garlic, ginger and stir-fry until aromatic before adding the curry powder.
3. Add the curry powder, curry leaves, and stir-fry for about 5 minutes.
4. Stir-fry until you smell the aroma, then add the cloves, cinnamon and star anise.
5. Add the chicken, stir to combine well for about 1 minute.
6. Add the water, dried tamarind, carrots, potatoes, and bring it to boil. 
7. Lower the heat. Cover the pot and let simmer for about 20 minutes, or until chicken become tender.
8. Add the coconut milk and salt to taste and simmer for another 5 minutes.
9. Dish out and serve with steamed rice, toast bread or paratha (roti canai).

* You may substitute chicken with beef or lamb meat.
** The same ingredients and method apply for chicken/beef/lamb Kurma. You need to substitute the meat curry powder with Kurma powder.



Meg, curry & me

Lovely Meg


Saturday, 2 May 2015

Kari ikan (Fish curry)

Salmon fish curry
Pagi-pagi seawal 8.30am (7pm , waktu Malaysia) dah call mak di Perlis untuk tanya resipi kari ikan. Terima kasih kepada sahabat, Aida Abas sebab sudi kongsi resipi juga. Tetiba rasa teringin nak makan ikan. Jadi, selepas browsing kt Central Market, jumpa salmon head $1.50 seketul. Seafood mahal kt sini.

Bahan untuk dikisar:
Rempah biji (Coriander seeds)
Cili kering
Bawang putih
Bawang merah
Kunyit hidup/serbuk
(*bawang merah lebih sikit dari bawang putih)

lain-lain:
Minyak masak untuk menumis
Rempah kari ikan (optional sebab dah ada Rempah biji)
Daun kari
Asam Jawa (atau Asam keping)
Santan 
Bendi
Ikan 
Buah tomato
Garam
Gula (sedikit saje, menggantikan serbuk perasa)
Air


Cara-cara:
1. Kisar bahan-bahan.
2. Panaskan minyak dalam periuk.
3. Masukkan bahan yang telah dikisar.
4. Tumis bersama daun kari dan rempah kari.
5. Masukkan santan, bendi dan asam jawa/asam keping. Tambahkan air kalau terlalu pekat.
6. Kemudian, masukkan ikan dan buah tomato yang telah dibelah.
7. Perasakan dengan sedikit gula, dan garam secukupnya.

First time guna periuk Casa Domani ni...huhu.. 

Selamat mencuba!!!


Monday, 13 January 2014

Today is my last day of aged 20s..tomorrow I will turn 30s ...